Εκδηλώσεις

Ήταν το βράδυ της 30ης - 31ης Μαΐου 1941, όταν δύο νέοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, έγραψαν την πρώτη αντιστασιακή πράξη κατά των Γερμανών στον βράχο της Ακρόπολης. 

Εκείνη τη νύχτα, η φρουρά των Γερμανών στρατιωτών της Ακρόπολης μεθοκοπούσε και ερωτοτροπούσε στα σκαλιά των Προπυλαίων, ενώ οι δύο νέοι, σκαρφάλωναν από το Πανδρόδειο Άντρο, στο βράχο της Ακρόπολης. Αφού κατάφεραν μέσα από εσωτερικό λαγούμι και από τις σκαλωσιές των αρχαιολόγων , να αναρριχηθούν, με συντονισμένες ενέργειες, πέτυχαν να κατεβάσουν από τον ιστό την σημαία με τον αγκυλωτο σταυρό (σβάστικα), διαστάσεων 4x2μ. και, αφού τη δίπλωσαν και την εγκολπώθηκαν, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο κατάβασης και διαφυγής. 

Ήταν λίγο μετά τα μεσάντυχτα, όταν η αποστολή τους είχε ολοκληρωθεί και ουδείς είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Η είδηση για τους άγνωστους δράστες που υπεξαίρεσαν τη γερμανική πολεμική σημαία, έγινε παγκόσμια είδηση και έτρωσε το κύρος των κατακτητών. Οι Γερμανοί αισθάνθηκαν μεγάλη προσβολή και με εντολή του Χίτλερ εκτέλεσαν τη γερμανική φρουρά της Ακρόπολης, ενώ παράλληλα εξέδωσαν ανακοινωθέν που επέβαλε στους άγνωστους δράστες την ποινή του θανάτου. 

Πέρασαν από τότε ογδόντα (80) χρόνια και ο Μανώλης Γλέζος δε βρίσκεται ανάμεσά μας. Πέθανε πέρυσι, στις 30 Μαρτίου 2020. Ωστόσο, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας γίναν σύμβολα εθνικής περηφάνιας και αντιστασιακής τόλμης. 

Πριν από δεκαπέντε (15) χρόνια, που είχαμε τη χαρά και την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στα Εκπαιδευτήρια μας, και να παρουσιάσει, ως κεντρικός ομιλητής, τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου,  ο Μανώλης Γλέζος με εφηβικό πάθος, και μοναδική αφήγηση, συνάρπασε το ακροατήριο. Αφού ολοκλήρωσε την ιστορική καταγραφή, έδωσε τον λόγο στους μαθητές για να του υποβάλλουν ερωτήματα. Ένας μαθητής τον ρώτησε, αν φοβήθηκε, όταν τόλμησε να κατεβάσει τη γερμανική σημαία.., Απάντησε ότι ο φόβος είναι πάντα μέσα μας, αλλά η θέληση και η πίστη σε αυτό που κάνουμε, τον νικάει. Στη συνέχεια μια μαθήτρια, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας <<Ανεξίτηλα Βήματα>>, τον ρώτησε, τι είναι αυτό που δεν ξεχνάει ποτέ. Της εξομολογήθηκε μια σκηνή από έναν μελλοθάνατο που τον παρακάλεσε, να μην τους ξεχάσει, αν μείνει ζωντανός. Ο Μανώλης Γλέζος του ορκίστηκε, <<όταν βλέπει τον ήλιο, να βλέπει και γι'αυτούς, όταν πίνει νερό, να πίνει και γι'αυτούς, όταν χαιρετάει την άνοιξη, να χαιρετάει και γι'αυτούς>>. Του υποσχέθηκα ότι όσο αναπνέω, θα αναπνεώ μ'αυτούς, ολοκλήρωσε την απάντησή του ο Μανώλης Γλέζος κι ένας κόμπος-δάκρυ, κύλησε σαν βουβός επίλογος. 

Τώρα που γιορτάζουμε άλλη μια επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του '40, θέλω απλά να υπενθυμίσω στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, πως η ουσία των πραγμάτων κρύβεται στις ψυχές μας και, όταν εκδηλώνεται, δεν έχει ετικέτες και χαρακτηρισμούς. Εκδηλώνεται σαν πράξη αυτοθυσίας και υψηλου αλτρουισμού. 

Κολιός Κώστας 

Θεόδωρος Βρυζάκης, Η έξοδος του Μεσολογγίου, 1853, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Β'

6 [...]

Ένας πολέμαρχος ξάφνου απομακραίνεται από τον κύκλο, όπου είναι συναγμένοι εις συμβούλιο για το γιουρούσι, γιατί τον επλάκωσε η ενθύμησση, τρομερή εις εκείνη την ώρα της άκρας δυστυχίας, ότι εις εκείνο το ίδιο μέρος, εις τες λαμπρές ημέρες της νίκης, είχε πέσει κοπιασμένος από το πολεμικόν αγώνα, και αυτού επρωτάκουσε, από τα χείλη της αγαπημένης του, τον αντίλαλο της δόξας του, η οποία έως τότε είχε μείνει άγνωστη εις την απλή και ταπεινή ψυχή του. 

Μακριά απ 'οπ' ήτα, αντίστροφος κι ακίνητος εστήθη ·

Μόνε σφοδρά βροντοκοπούν τ' αρματωμένα στήθη ·

<<Εκεί ‘ρθε το χρυσότερο από τα ονείρατά μου·

Με τ' άρματ' όλα βρόντησα τυφλός του κόπου χάμου.

Φωνή ‘πε: - Ο δρόμος σου γλυκός και μοσχοβολισμένος·

Στην κεφαλή σου κρέμεται ο ήλιος μαγεμένος ·

Παλικαρά και μορφονιέ, γεια σου, Καλέ, χαρά σου!

Άκου! νησιά, στεριές της γης, εμάθαν τ' όνομά σου.-

Τούτος, αχ! που 'ν' ο δοξαστός κι η θεϊκιά θωριά του,·

Η αγκάλη μ' έτρεμ' ανοιχτή κατά τα γόνατά του. 

Έριξε χάμου τα χαρτιά με τς είδησες του κόσμου

Η κορασιά τρεμάμενη....................

Χαρά της έσβηε τη φωνή που 'ν' τώρα αποσβησμένη·

Άμε, χρυσ' όνειρο, και συ με τη σαβανωμένη.

Εδώ 'ναι χρεία να κατεβώ, να σφίξω το σπαθί μου,

Πριν όλοι χάσουν τη ζωή, κι εγ' όλη την πνοή μου·

Τα λίγα απομεινάρια της πείνας και τς αντρείας, 

..............................................................................

Γκόλφι να τα ' χω στο πλευρό και να τα βγάλω πέρα

Που μ' έκραξαν μ' απαντοχή, φίλο, αδερφό, πατέρα·

Δρομ' αστραφτά να σχίσω τους σ'εχθρούς καλά θρεμμένους 

Σ' εχθρούς πολλούς, πολλ' άξιους, πολλά φαρμακωμένους·

Να μείνεις, χώμα πατρικό, για μισητό ποδάρι·

Η μαύρη πέτρα σου χρυσή και το ξερό χορτάρι>>.

<<Θύρες ανοιξτ' ολόχρυσες για την γλυκιάν ελπίδα>>. 

Peter von Hess, Παλληκάρια με τον Κολοκοτρώνη σε ταμπούρι, Εθνική Πινακοθήκη.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΙΠΗΣ (1881 - 1952)

Το τραγούδι των αρματωλών

[...]

Εδώ απ' τα ονείρατά μας ήρθε το πιο χρυσό,

μιαν άνοιξη ανθισμένη κι ένα ώριο καλοκαίρι,

να χύσει στην καρδιά μας ελπίδων θησαυρό

κι υπόσχεση σαν άνθι του Απρίλη να μας φέρει

Εδώ τα γιαταγάνια και τ' αργυρά σπαθιά

τροχίσαμε, βουνό μου. Και τα ντουφέκια τ' άγια,

αυτά μας ξεμουδιάσαν τα χέρια τα τραχιά,

ρίχνοντας τα έρμα βόλια ν' αντιλαλούν στα πλάγια.

Και τ' όνειρο το πλάνο πιάσαμ' εμείς εδώ,

και τ' άτρομα γιουρούσια σύραμε αράδα-αράδα.

Στήσαμε απ' άκρια σ' άκρια το Μέγα Σηκωμό

και Λευτεριάς αγέρι ανάπνεψε η Ελλάδα

Κ. Σταμάτη, 2020. Η ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης, 1821. Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη 

Τιμώντας την Αθάνατη Μνήμη του '21, επιχειρείται μια προσέγγιση της Επανάστασης μέσα από το βλέμμα εικαστικών και πνευματικών δημιουργών, αναδεικνύοντας τις όψεις και τον χαρακτήρα του μεγαλειώδους επαναστατικού πνεύματος. 

Την Πέμπτη, 19/12/2019,  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Χριστουγέννων των Εκπαιδευτηρίων Διαμαντόπουλου στο Συνεδριακό Κέντρο των ΤΕΙ Πειραιά. Με εορταστικά τραγούδια, κάλαντα, χορούς και θεατρικά δρώμενα οι μαθητές παρουσίασαν με συνέπεια και χάρη τη παράσταση που είχαν προετοιμάσει μαζί με τους δασκάλους τους προσφέροντάς μας ένα υπέρλαμπρο και συνάμα ξεκαρδιστικό θέαμα.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους δασκάλους τους που στο εορταστικό αυτό κλίμα μας προετοίμασαν με υπέροχο τρόπο για την υποδοχή της νέας χρονιάς. Ευχαριστούμε και τους γονείς και τους συγγενείς των μαθητών που μας τίμησαν με την παρουσία τους και ευχόμαστε σε όλους υγεία, πρόοδο και δημιουργία.

Ευτυχισμένο το νέο έτος!

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 

 

Τα Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου τίμησαν τα 46 χρόνια από την εξέγερση τπυ Πολυτεχνείου με μια συγκινητική γιορτή. Συνθήματα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" ακούγονταν παντού από τις φωνές των μαθητών που μιλούσαν για τη Δημοκρατία. 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό για το αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν! 

 

Με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η λαμπρή μαθητική παρέλαση των Εκπαιδευτηρίων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. 

Ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/-τριες και τους ευχαριστούμε για την αξιοσημείωτη εμφάνισή τους!

 

Με μεγάλη συγκίνηση παρακολουθήσαμε όλοι μας, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς και πλήθος κόσμου την παρουσίαση της σχολικής εορτής του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Διαμαντόπουλου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. 

Θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στη σχολική γιορτή και με τη συγκινητική, ευγενή παρουσία τους και το ήθος τους, τίμησαν την ημέρα εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου. Η προσπάθεια, η υπευθυνότητα και η ευαισθησία που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της προετομασίας της γιορτής συνέβαλαν σε ένα λαμπρό αποτέλεσμα. 

Με συγκίνηση και χαμόγελα πραγματοποίηθηκε η μεγάλη καταληκτική γιορτή των Εκπαιδευτηρίων μας στο θέατρο "Αλέξης Μινωτής".

Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και παρουσίασαν με συνέπεια και χάρη τα χορευτικά, μουσικά και θεατρικά τους δρώμενα. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση και παρουσίαση της επιτυχημένης αυτής παράστασης αλλά κυρίως τους μαθητές για την μεγάλη και εξαιρετική τους προσπάθεια. Ευχαριστούμε, επίσης, γονείς και λοιπούς προσκεκλημένους, που μοιράστηκαν μαζί μας τις μοναδικές αυτές στιγμές τιμώντας μας με την παρουσία τους. 

Ανανεώνουμε τις ευτυχείς μας συναντήσεις με τη νέα σχολική χρονιά και ευχόμαστε σε όλους Καλό Καλοκαίρι!!! 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παράσταση των Εκπαιδευτηρίων Διαμαντόπουλου "Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος" στο Συνεδριακό Κέντρο των Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη, ηθοποιού και θεατρολόγου των Εκπαιδευτηρίων, Νίκου Ευσταθιάδη και με την ξεχωριστή και απολαυστική ερμηνεία των μαθητών αλλά και των δασκάλων μας ανέβηκε το έργο-μια καυστική σάτιρα του πολέμου κι όσων τον καπηλεύονται.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν στην προετοιμασία και εκτέλεση της παράστασης. Συγχαρητήρια για το ταλέντο, την τόλμη, την συνέπεια και την προσπάθεια όλων για αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!