Εκδηλώσεις

Θεόδωρος Βρυζάκης, Η έξοδος του Μεσολογγίου, 1853, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Β'

6 [...]

Ένας πολέμαρχος ξάφνου απομακραίνεται από τον κύκλο, όπου είναι συναγμένοι εις συμβούλιο για το γιουρούσι, γιατί τον επλάκωσε η ενθύμησση, τρομερή εις εκείνη την ώρα της άκρας δυστυχίας, ότι εις εκείνο το ίδιο μέρος, εις τες λαμπρές ημέρες της νίκης, είχε πέσει κοπιασμένος από το πολεμικόν αγώνα, και αυτού επρωτάκουσε, από τα χείλη της αγαπημένης του, τον αντίλαλο της δόξας του, η οποία έως τότε είχε μείνει άγνωστη εις την απλή και ταπεινή ψυχή του. 

Μακριά απ 'οπ' ήτα, αντίστροφος κι ακίνητος εστήθη ·

Μόνε σφοδρά βροντοκοπούν τ' αρματωμένα στήθη ·

<<Εκεί ‘ρθε το χρυσότερο από τα ονείρατά μου·

Με τ' άρματ' όλα βρόντησα τυφλός του κόπου χάμου.

Φωνή ‘πε: - Ο δρόμος σου γλυκός και μοσχοβολισμένος·

Στην κεφαλή σου κρέμεται ο ήλιος μαγεμένος ·

Παλικαρά και μορφονιέ, γεια σου, Καλέ, χαρά σου!

Άκου! νησιά, στεριές της γης, εμάθαν τ' όνομά σου.-

Τούτος, αχ! που 'ν' ο δοξαστός κι η θεϊκιά θωριά του,·

Η αγκάλη μ' έτρεμ' ανοιχτή κατά τα γόνατά του. 

Έριξε χάμου τα χαρτιά με τς είδησες του κόσμου

Η κορασιά τρεμάμενη....................

Χαρά της έσβηε τη φωνή που 'ν' τώρα αποσβησμένη·

Άμε, χρυσ' όνειρο, και συ με τη σαβανωμένη.

Εδώ 'ναι χρεία να κατεβώ, να σφίξω το σπαθί μου,

Πριν όλοι χάσουν τη ζωή, κι εγ' όλη την πνοή μου·

Τα λίγα απομεινάρια της πείνας και τς αντρείας, 

..............................................................................

Γκόλφι να τα ' χω στο πλευρό και να τα βγάλω πέρα

Που μ' έκραξαν μ' απαντοχή, φίλο, αδερφό, πατέρα·

Δρομ' αστραφτά να σχίσω τους σ'εχθρούς καλά θρεμμένους 

Σ' εχθρούς πολλούς, πολλ' άξιους, πολλά φαρμακωμένους·

Να μείνεις, χώμα πατρικό, για μισητό ποδάρι·

Η μαύρη πέτρα σου χρυσή και το ξερό χορτάρι>>.

<<Θύρες ανοιξτ' ολόχρυσες για την γλυκιάν ελπίδα>>. 

Peter von Hess, Παλληκάρια με τον Κολοκοτρώνη σε ταμπούρι, Εθνική Πινακοθήκη.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΙΠΗΣ (1881 - 1952)

Το τραγούδι των αρματωλών

[...]

Εδώ απ' τα ονείρατά μας ήρθε το πιο χρυσό,

μιαν άνοιξη ανθισμένη κι ένα ώριο καλοκαίρι,

να χύσει στην καρδιά μας ελπίδων θησαυρό

κι υπόσχεση σαν άνθι του Απρίλη να μας φέρει

Εδώ τα γιαταγάνια και τ' αργυρά σπαθιά

τροχίσαμε, βουνό μου. Και τα ντουφέκια τ' άγια,

αυτά μας ξεμουδιάσαν τα χέρια τα τραχιά,

ρίχνοντας τα έρμα βόλια ν' αντιλαλούν στα πλάγια.

Και τ' όνειρο το πλάνο πιάσαμ' εμείς εδώ,

και τ' άτρομα γιουρούσια σύραμε αράδα-αράδα.

Στήσαμε απ' άκρια σ' άκρια το Μέγα Σηκωμό

και Λευτεριάς αγέρι ανάπνεψε η Ελλάδα

Κ. Σταμάτη, 2020. Η ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης, 1821. Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη 

Τιμώντας την Αθάνατη Μνήμη του '21, επιχειρείται μια προσέγγιση της Επανάστασης μέσα από το βλέμμα εικαστικών και πνευματικών δημιουργών, αναδεικνύοντας τις όψεις και τον χαρακτήρα του μεγαλειώδους επαναστατικού πνεύματος. 

Την Πέμπτη, 19/12/2019,  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Χριστουγέννων των Εκπαιδευτηρίων Διαμαντόπουλου στο Συνεδριακό Κέντρο των ΤΕΙ Πειραιά. Με εορταστικά τραγούδια, κάλαντα, χορούς και θεατρικά δρώμενα οι μαθητές παρουσίασαν με συνέπεια και χάρη τη παράσταση που είχαν προετοιμάσει μαζί με τους δασκάλους τους προσφέροντάς μας ένα υπέρλαμπρο και συνάμα ξεκαρδιστικό θέαμα.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους δασκάλους τους που στο εορταστικό αυτό κλίμα μας προετοίμασαν με υπέροχο τρόπο για την υποδοχή της νέας χρονιάς. Ευχαριστούμε και τους γονείς και τους συγγενείς των μαθητών που μας τίμησαν με την παρουσία τους και ευχόμαστε σε όλους υγεία, πρόοδο και δημιουργία.

Ευτυχισμένο το νέο έτος!

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 

 

Τα Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου τίμησαν τα 46 χρόνια από την εξέγερση τπυ Πολυτεχνείου με μια συγκινητική γιορτή. Συνθήματα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" ακούγονταν παντού από τις φωνές των μαθητών που μιλούσαν για τη Δημοκρατία. 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό για το αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν! 

 

Με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η λαμπρή μαθητική παρέλαση των Εκπαιδευτηρίων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. 

Ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/-τριες και τους ευχαριστούμε για την αξιοσημείωτη εμφάνισή τους!

 

Με μεγάλη συγκίνηση παρακολουθήσαμε όλοι μας, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς και πλήθος κόσμου την παρουσίαση της σχολικής εορτής του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Διαμαντόπουλου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. 

Θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στη σχολική γιορτή και με τη συγκινητική, ευγενή παρουσία τους και το ήθος τους, τίμησαν την ημέρα εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου. Η προσπάθεια, η υπευθυνότητα και η ευαισθησία που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της προετομασίας της γιορτής συνέβαλαν σε ένα λαμπρό αποτέλεσμα. 

Με συγκίνηση και χαμόγελα πραγματοποίηθηκε η μεγάλη καταληκτική γιορτή των Εκπαιδευτηρίων μας στο θέατρο "Αλέξης Μινωτής".

Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και παρουσίασαν με συνέπεια και χάρη τα χορευτικά, μουσικά και θεατρικά τους δρώμενα. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση και παρουσίαση της επιτυχημένης αυτής παράστασης αλλά κυρίως τους μαθητές για την μεγάλη και εξαιρετική τους προσπάθεια. Ευχαριστούμε, επίσης, γονείς και λοιπούς προσκεκλημένους, που μοιράστηκαν μαζί μας τις μοναδικές αυτές στιγμές τιμώντας μας με την παρουσία τους. 

Ανανεώνουμε τις ευτυχείς μας συναντήσεις με τη νέα σχολική χρονιά και ευχόμαστε σε όλους Καλό Καλοκαίρι!!! 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παράσταση των Εκπαιδευτηρίων Διαμαντόπουλου "Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος" στο Συνεδριακό Κέντρο των Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη, ηθοποιού και θεατρολόγου των Εκπαιδευτηρίων, Νίκου Ευσταθιάδη και με την ξεχωριστή και απολαυστική ερμηνεία των μαθητών αλλά και των δασκάλων μας ανέβηκε το έργο-μια καυστική σάτιρα του πολέμου κι όσων τον καπηλεύονται.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν στην προετοιμασία και εκτέλεση της παράστασης. Συγχαρητήρια για το ταλέντο, την τόλμη, την συνέπεια και την προσπάθεια όλων για αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πασχαλινό bazaar των Εκπαιδευτηρίων Διαμαντόπουλου την Πέμπτη 18/04/2019. Τόσο οι μαθητές που δούλεψαν με θέληση και όρεξη για το bazaar όσο και οι γονείς που ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στο κάλεσμα συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και στη θετική έκβαση της προσπάθειας του σχολείου μας να βοηθήσει με μια πράξη προσφοράς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμπαράστασης & Αρωγής Παραπληγικών&Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ο Σύλλογος ήταν εκεί φυσικά ενημερώνοντας για το έργο του και παρουσιάζοντας τα πασχαλινά του είδη. 

Ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία,χαρά και δημιουργία!