'Ενα από τα ομορφότερα μουσεία της Ελλάδας, είναι το ΜΟυσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρήστην Κηφισιά, που είναι ίσως κι απ΄τα μοναδικά στο είδος του. Επισκεφθήκαμε το μουσείο στις 2 Οκτωβρίου με το σχολείο μου, την τάξη μου, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να πληροφορηθούμε για το ζωικό και το φυσικό βασίλειο.

 

Αρχικά μπαίνοντας, μας υποδέχτηκε η ξεναγός μας, η οποία αφού μας συστήθηκε, άρχισε την ξενάγηση. Έτσι ενημερωθήκαμε απ'την κυρία ότι όλα τα ζώα ήταν αληθινά, αλλά βαλσαμωμένα. Μας έδειξε τα σπονδυλωτά ζώα, που χωρίζονται σε ερπετά, πτηνά, αμφίβια, θηλαστικά και έντομα.

Στη συνέχεια μας μοίρασαν ένα φυλλάδιο. Τότε μάθαμε ότι κάθε ζώο είναι πλασμένο ανάλογα με τις συνθήκες επιβίωσης. Τα ζώα που ζουν στην Τούνδρα όπως η λευκή αρκούδα, έχουν πολύ χοντρό τρίχωμα για να επιβιώσουν στο ψυχρό κλίμα. Στα τροπικά δάση, στη σαβάνα τα ζώα έχουν λεπτό τρίχωμα για να αντέχουν στη ζέστη.

 

Μπαίνοντας στην αίθουσα είδαμε μια καμηλοπάρδαλη εντυπωσιακή σε ύψος, που τράβηξε τα βλέμματα όλων των συμμαθητών μου. Υπήρχαν πολλά είδη ζώων βαλσαμωμένα απ'όλες τις περιοχές. Η βαλσάμωση έγινε αφού είχαν αφαιρεθεί όλα τα ζωτικά όργανα και τοποθετήθηκαν με στερεό υλικό για να στέκονται στις θέσεις τους. Όλα τα ζώα φυσικά και δεν τα σκότωναν εκείνοι, αλλά ήταν απο δωρεές.

Μπαίνοντας στη δεύτερη αίθουσα αντικρίσαμε ένα υπέροχο κόσμο των πεταλούδων και είδαμε όλη τη διαδικασία επώασής τους. Είδαμε τα έντομα, όπως τις μέλισσες και τα ελικόπτερα, που μάθαμε ότι οι άνθρωποι εμπνεύστηκαν από αυτά τα έντομα για να φτιάξουν τα ελικόπτερα, γιατί έχουν φτερά σαν έλικες.

Η τρίτη αίθουσα ήταν η πιο εντυπωσιακή, γιατί μας έδειξε ένα κοχύλι που ονομαζόταν Ναυτίλος και είχε 12 θαλάμους, αν κάναμε μια τομή. Επίσης, μας εξήγησε ότι το πρώτο υποβρύχιο εμπνεύστηκε από το συγκεκριμένο κοχύλι. Εϊδαμε ένα τεράστιο κοράλι μ'ένα λαμπερό μαργαριτάρι, είδαμε επίσης χρωματιστά κοχύλια, που μας είπαν ότι τα όστρακα φτιάχνονται από μια ουσία στους αδένες των οστρακόδερμων.

Τέλος, πήγαμε στο εκθετήριο για να αγοράσουμε ενθύμια. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην καφετέρια για να φάμε το κολατσιό μας. Επαίνεσαν τη συμπεριφορά μας, γιατί ήμασταν το μοναδικό σχολείο που μάζεψε τα σκουπίδια του στους κάδους απορριμάτων. 

Η περιήγηση αυτή ήταν μοναδική για μένα, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω όλα τα σπάνια είδη της πανίδας του οικοσυστήματός μας.

Από τη μαθήτρια της Στ' τάξης,

Κλεοπάτρα Αργυρίου