Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών είναι πώς θα κάνουν τα παιδιά τους να μελετήσουν. Ο τρόπος που θα βοηθήσει ο γονέας το παιδί του να οργανώσει το διάβασμά του, παίζει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην επίδοσή του, αλλά και στην αίσθηση της υπευθυνότητας και της αυτονομίας που θα ενισχυθεί μέσω αυτού. Είναι, όμως, σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι δεν «διαβάζουμε μαζί» όλοι τα μαθήματά της επόμενης μέρας, αλλά ότι στην ουσία μαθαίνουμε στο παιδί να οργανώνει τη μελέτη του, ώστε να είναι περισσότερο αποδοτική και λιγότερο κουραστική.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται 4 τρόποι που μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

  1. Φτιάξτε ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα διαβάσματος καθημερινά, η οποία θα είναι σχετικά νωρίς το απόγευμα. Καλό είναι να μη περιμένετε να βραδιάσει, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας, καθώς όσο περνάει η ώρα τόσο πιο κουρασμένο και λιγότερο συγκεντρωμένο θα είναι. Μελλοντικά το πρόγραμμα αυτό θα γίνει «έμφυτο» και το παιδί θα αποκτήσει το αίσθημα της μελέτης, χωρίς τη δική σας υπενθύμιση.

  1. Βοηθήστε στην οργάνωση του χώρου και του χρόνου

      Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συγκέντρωση του παιδιού να υπάρχει ένας χώρος στον οποίο θα μπορεί να διαβάσει συγκεντρωμένα και ανενόχλητα. Φροντίστε, λοιπόν, να διαμορφώσετε έναν σταθερό χώρο, καλά φωτισμένο και ελεύθερο από διασπαστικά στοιχεία (τηλεόραση αναμμένη, αδέρφια που φωνάζουν κ.ά.), ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του. Επίσης, σημαντικό είναι να είναι όλα τακτοποιημένα γύρω του και μπροστά του να διαθέτει μόνο εργαλεία μελέτης (μολύβια, γόμα, χάρακα).

      Ακόμα, ορίστε ένα χρονικό όριο το οποίο εκτιμά και το ίδιο το παιδί ότι θα χρειαστεί για να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Θα βοηθήσει πολύ να ρυθμίσετε ένα ρολόι μπροστά του, ώστε να έχει αίσθηση του χρόνου και να το βοηθήσει να παραμείνει συγκεντρωμένο.

  1. Δείξτε του τεχνικές διαβάσματος

 Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας κάποιες τεχνικές διαβάσματος, ώστε να του φανεί πιο εύκολο και ξεκούραστο. Για παράδειγμα, αφού κοιτάξει το πρόγραμμα με τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, πείτε του να τα τοποθετήσει στην αριστερή πλευρά του γραφείου, Στη συνέχεια μάθετε του να βάζει προτεραιότητες (π.χ. ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα για αύριο, μήπως έχει κάποιο διαγώνισμα). Είναι καλό το παιδί να ξεκινάει μελέτη από το πιο δύσκολο μάθημα, καθώς είναι πιο ξεκούραστο και αφομοιώνει πιο εύκολα. Έτσι, δημιουργεί μια λίστα με τη σειρά που θα διαβάσει τα μαθήματα. Μόλις ολοκληρώσει ένα μάθημα το βάζει στη δεξιά πλευρά του γραφείου και το σημειώνει στη λίστα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να οργανώνει μόνο του το διάβασμα και γίνεται περισσότερο υπεύθυνο.

  1. Γίνετε οι ίδιοι το παράδειγμα

        Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η στάση των ίδιων των γονιών απέναντι στο διάβασμα. Την ώρα που ζητάτε από το παιδί να μελετήσει, αντί να δείτε τηλεόραση, ας την κλείσετε και καθίστε δίπλα στο παιδί σας διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο, μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό. Έτσι, εκείνη τη στιγμή το παιδί θα σας έχει ως πρότυπο, αλλά ταυτόχρονα θα νιώθει και ασφάλεια.

       Σίγουρα μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να αγαπά το διάβασμα, αγοράζοντας του από μικρή ηλικία παραμύθια ή λογοτεχνικά βιβλία, ώστε να συνδυάσει το διάβασμα με κάτι ευχάριστο. Τα βιβλία πρέπει, όμως, να τα επιλέγει το ίδιο το παιδί με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα.

Κλείνοντας, έχει σημασία να είστε δίπλα στο παιδί σε κάτι τόσο σπουδαίο γι αυτό, όπως είναι το διάβασμα του σχολείου, αλλά από την άλλη θα πρέπει να είστε σε θέση να το αφήνετε ελεύθερο να αναλάβει την ευθύνη των υποχρεώσεών του. Αν παρά τις προσπάθειές σας συνεχίζονται οι δυσκολίες σχετικά με το διάβασμα του παιδιού σας καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια είτε από τη δασκάλα του σχολείου είτε από κάποιο εξειδικευμένο άνθρωπο.

 

Κούκουζα Έλενα

Παιδαγωγός

MSc Psychology

Εκπαιδευόμενη στη συνθετική Ψυχοθεραπεία