Πρόσφατα Γεγονότα

Θα ξεκινήσω τις σκέψεις μου, με τα λόγια του Θ.Κολοκοτρώνη: <<Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση>>.

Είναι γεγονός πως ένα μικρό έθνος, υποταγμένο στην οθωμανική αυτοκρατορία από το 1453, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ξεσηκωθεί και τελικά να αποτινάξει τον τούρκικο ζυγό. Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως για να φτάσουμε στη μέρα της εξέγερσης του 1821, έγιναν 124 προσπάθειες ένοπλης αντίστασης σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας, με σημαντικότατες σε συμμετοχή, του Λάμπρου Κατσώνη, του Διονυσίου Φιλοσόφου στα Γιάννενα και των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά. Το επιστέγασμα των προσπαθειών, ήταν η δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας (1814) στην Οδησσό, από τους Εμ.Ξάνθο, Αθ. Τσακάλωφ και Ν. Σκουφά, Αυτή η οργάνωση, μέσα από άκρα μυστικότητα και διαπνεόμενη από υψηλό εθνικό φρόνημα, κατάφερε να μυήσει, ένα μεγάλο τμήμα των μετέπειτα αγωνιστών, όπως και του Κολοκοτρώνη και να εξοπλίσει τους άοπλους Έλληνες. Η μεταφορά της έδρας στην Κωνσταντινούπολη, βοήθησε στην ενίσχυση της προετοιμασίας του αγώνα, γιατί ο ευπατρίδης μεγαλέμπορoς Παναγιώτης Σέκερης που πήρε τη θέση του θανόντος Ν. Σκουφά, στήριξε οικονομικά τους σκοπούς της Εταιρείας. 

Μέσα σ'αυτό το κλίμα, ανατίθεται η αρχηγία του αγώνα στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, πρίγκιπα - ανώτερο αξιωματικό του ρώσικου στρατού. Επικράτησε η άποψη του Α. Υψηλάντη να ξεκινήσει η επανάσταση στη Μολδοβλαχία και όχι στην Πελοπόννησο, για μεγαλύτερη συσπείρωση από τους βαλκανικόυς πληθυσμούς. Όμως, παρά τον ηρωισμό των Ιερολοχιτών (Δραγατσάνι, 1821) η επανάσταση απέτυχε. Ωστόσο, το αδούλωτο πνεύμα των Ελλήνων δεν κάμφθηκε και σε όλη την Ελλάδα άρχισαν να εκδηλώνονται επαναστατικές δραστηριότητες. Η εξέγερση ανδρώνεται από τον Μάρτη του 1821, με την άλωση της Τριπολιτσάς από τον Κολοκοτρώνη, τη μάχη στα Δερβενάκια (1822) και την καταστροφή του Δράμαλη και κορυφώνεται με την ηρωική έξοδο των Μεσολογγιτών (1826), που έστειλε το μήνυμα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, πως η λευτεριά δεν παζαρεύεται και η επιλογή του θανάτου, είναι ύψιστο ηθικό χρέος. <<Ελευθερία ή Θάνατος>>, μια προτροπή για αυτοθυσία, προκειμένου οι αξίες του ανθρώπου να νικήσουν τη βαρβαρότητα και την υποταγή. Επιβάλλεται να τονιστεί ότι παρότι η Ιερά Συμμαχία με πρωταγωνιστή τον Μέττερνιχ πολέμησε την εξέργεση των Ελλήνων, την ύστατη στιγμή οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) αλλάζουν στάση και με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), καθώς και με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Παρισίου (1830), σφραγίζουν την ανασύσταση του ελληνικού κράτους. 

Διακόσια χρόνια από την εξέγερση και ο ελληνικός λαός πορεύεται με τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης με τόλμη και αισιοδοξία για το μέλλον του. Επενδύοντας στην εκπαίδευση των πολιτών του, οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διαχρονικές αξίες τους πολιτισμού. Σίγουρα ο δρόμος δεν είναι ομαλός και κρύβει πολλές παγίδες. Παρόλ' αυτά, με την εμπιστοσύνη στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες και αποφάσεις, το έθνος μας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και πορεύεται τον δρόμο της νομιμότητας και της ειρηνικής διευθέτησης των ζητημάτων με τους γείτονές του. 

Αγαπητοί γονείς, καλά μας παιδιά, 

Τα Εκπαιδευτήριά μας ζώντας τη λαίλαπα της πανδημίας, αλλά παράλληλα εμπνεόμενα από τον αγώνα των Ελλήνων του 1821, σας στέλνουν το μήνυμα της διαρκούς προσπάθειας για αναβάθμιση της εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας και ακωλύτου ανέλιξης σε όλα τα επίπεδα γνώσης. Η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια και το ήθος αποτελούν τον θεμελιακό κώδικα των αξιών μας. Ως εκπαιδευτικός οργανισμός θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τεκμηριωμένη ιστορική γνώση και καινοτομικές πρωτοβουλίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ας μη μας διαφεύγουν τα λόγια του Κ. Τσάτσου: <<Λαός που δε γνωρίζει την Ιστορία του, είναι λαός που δεν έχει μέλλον>>. Με αυτές τις σκέψεις και με όραμα τον ουμανιστή - πρωταγωνιστή πολίτη του αύριο, θα κλείσω με τα λόγια του Κ. Παλαμά << Ένα μονάχα θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα. Μεθύστε με τ'αθάνατο κρασί του εικοσιένα>>. 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ,  ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ '21

Κ.Κολιός

Αγαπητοί γονείς, καλά μας παιδιά, 

Την Παρασκευή,12 Μαρτίου, η ηλεκτρονική μας τάξη θα πάρει αποκριάτικο χαρακτήρα. Οι εκπαιδευτικοί θα καλωσορίσουν τους μαθητές στην οθόνη μασκαρεμένους και γελαστούς. Αυτή τη μέρα θα την αφιερώσουμε στα έθιμα της αποκριάς και στο ξεφάντωμα των μασκαράδων. 

Έτσι, θα χορέψουμε, θα παρουσιάσουμε τις στολές μας, θα τραγουδήσουμε και θα ζωγραφίσουμε. 

Σ'αυτό το πρόγραμμα θα συμμετέχει ο κ. Ευσταθιάδης της Θεατρικής Αγωγής και ο κ. Στάικος της Μουσικής.

Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα τα πούμε δια ζώσης χωρίς άλλα απαγορευτικά. 

Να ευχηθούμε ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ και ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!

Τα Εκπαιδευτήρια, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα γιορτάσουν τη μνήμη των Tριών Ιεραρχών. 

Κάτω από διαφορετικές συνθήκες, η γιορτή, χωρίς να χάσει τίποτε από την ουσία της, θα γίνει με ένα διαφορετικό προγραμματισμό. Τα μαθήματα της ημέρας, καθώς και οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Όταν θα ανακοινώνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό το τμήμα, ο δάσκαλος θα μετακινείται με τους μαθητές του στην αίθουσα μουσικής και εκεί θα παρακολουθούν το αφιέρωμα.

Οι Tρεις Ιεράρχες (Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Νανζιαζηνός και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος) ήταν οι φωτισμένοι δάσκαλοι και οι πυλώνες της ορθοδοξίας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Θα είναι στις καρδιές μας ορόσημα. 

 

Αναφορικά με το πρόγραμμα KROS Knights for Road Safety σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας - ΙΟΑΣ << Πάνος Μυλωνάς>>, με μια σειρά από εργασίες, οι μαθητές προσπάθησαν να εκφράσουν την δικιά τους προσέγγιση απέναντι στο θέμα της οδηγητικής ασφάλειας. Οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες λόγω των συνθηκών αλλά δημιουργήθηκε μια καλή αρχή για περαιτέρω δράσεις και εξελίξεις.

Συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν!

Αγαπητοί γονείς, καλά μας παιδιά,

Ένας χρόνος δύσκολος ολοκληρώνει τον κύκλο του και οι ελπίδες όλου του κόσμου είναι στραμμένες στον καινούργιο χρόνο που ανατέλλει. Χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες, αισιοδοξούμε ότι το νέο έτος θα μας χαρίσει καλύτερες μέρες και το χαμόγελο θα επιστρέψει στα πρόσωπά μας. Δυστυχώς, χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές και τα σχέδιά μας εγκλωβίστηκαν. Ωστόσο, η ζωή προχωράει ακάθεκτη και δεν γυρίζει πίσω. 

Ας βαδίσουμε μπροστά, με πίστη στην επιστήμη και στον αλτρουιστή άνθρωπο, που στήριζε τις ψυχές μας στο κρεβάτι του πόνου. Ας θυμηθούμε πως είμαστε σ' έναν πλανήτη που υποφέρει απ' τις επιλογές των ισχυρών της γης. Όμως, δεν επιτρέπεται να μεμψιμοιρούμε, αφού το αύριο μας θέλει πρωταγωνιστές και νικητές στα προσωπικά μας οράματα. 

Με αγάπη στις καρδιές και με αισιοδοξία, σας ευχόμαστε, 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2021. 

Αγαπητοί γονείς, 

τα Εκπαιδευτήριά μας από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, ακολουθώντας τις εντολές του κράτους, θέτουν σε αναστολή και τις μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό).

Όλες οι βαθμίδες συντονισμένα, μεθοδευμένα και με απόλυτη ετοιμότητα θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση στους μαθητές τους με γνώμονα την αρτιότερη μετάδοση της γνώσης. 

Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς αντιπαραθέσεις να υποστηρίξουμε την προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 

Η εμπειρία μας από την πρώτη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στο σχολείο (Μάρτιος 2020), μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε και πάλι και να καλύψουμε, στο μέτρο του εφικτού, τη δια ζώσης διδασκαλία. 

Η ηλεκτρονική μας τάξη έχει κανόνες και επιβάλλεται όλοι να τους τηρούν. Αποτελεί μια προσομοίωση της πραγματικής τάξης και δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις και εκτροπές. Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Από τη Δευτέρα όλοι μαζί με επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα για μάθηση και πρόοδο. 

Η Διοίκηση του σχολείου και οι υπηρεσίες του θα βρίσκονται καθημερινά στα εκπαιδευτήρια για την απρόσκοπτη εξυπηρέτησή σας. 

Με εκτίμηση, 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 

Η 17η Νοεμβρίου 1973, αποτελεί ορόσημο δημοκρατίας και ελευθερίας για τους νέους της πατρίδας μας. Με αυτοθυσία και απαράμιλλο νεανικό σφρίγος, όρθωσαν τα στήθη τους στα τεθωρακισμένα της Χούντας και βροντοφώναξαν "ΟΧΙ" στο φασισμό και τους δικτάτορες. Η τριανδρία της δικτακτορίας (21 Απριλίου 1967), Παπαδόπουλος Γεώργιος, Παττακός Στυλιανός και Μακαρέζος Νικόλαος, διέταξαν να χτυπήσουν τους φοιτητές στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν κατάφεραν, όμως, να κάμψουν την αγωνιστικότητα των Ελλήνων.

Η επταετία της μισητής δικτακτορίας κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. 

Άφησε στις μνήμες του λαού εξορίες, βασανιστήρια, στέρηση των στοιχειωδών ελευθεριών και δολοφονίες των δημοκρατικών πολιτών.  

 

Αγαπητοί γονείς,

Καλά μας παιδιά, 

28η Οκτωβρίου 1940. Μια ημερομηνία, που ο ελληνικός λαός ενωμένος σαν μια γροθιά, έστειλε το μήνυμα της αντίστασης σε όλο τον κόσμο. 

Οι Δυνάμεις του άξονα (Ιταλία, Γερμανία,Ιαπωνία) επιχείρησαν να υποτάξουν το ελεύθερο φρόνημα των λαών και να επιβάλλουν με τα όπλα τον ολοκληρωτιμό, τον ρατσισμό, τη βία, τον φανατισμό. 

Ωστόσο, οι δυνάμεις της μισαλλοδοξίας νικήθηκαν και οι λαοί χάραξαν την ελεύθερη πορεία τους. 

Τα Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου τιμούν τα ιστορικά γεγονότα με εκδηλώσεις που ετοιμάστηκαν για τους μαθητές μας. Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, τα Εκπαιδευτήρια θα καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων. 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με κεντρικό θέμα την οδική ασφάλεια. 

Σκοπός του KROS είναι να αναμορφώσει την εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια και τον τρόπο εφαρμογής της στα σχολεία της Ευρώπης μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις. Συγκεκριμένα, μέσα από διάφορες εργασίες και παρουσιάσεις, στοχεύεται η  βελτίωση της γνώσης και των δεξιοτήτων σχετικά με την οδική ασφάλεια καθώς και η ανάπτυξη ενός δικτύου πιλοτικών σχολείων το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα εργαστήριο για την εφαρμογή του KROS. 

Η διδασκαλία θεμάτων οδικής ασφάλειας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αλλά και εφαρμογής καθώς η ζοφερή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας κάνει ακόμη πιο επιτακτική αυτή την ανάγκη. Θα είμαστε, λοιπόν, αρωγοί σε αυτή την ευρωπαϊκή και διεπιστημονική προσέγγιση και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια συμβάλλοντας το μέγιστο δυνατό σε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. 

Αγαπητοί γονείς, 

την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου τα Εκπαιδευτήρια υποδέχτηκαν τους μαθητές τους ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά με όραμα και αισιοδοξία. Η έναρξη έγινε με τον αγιασμό που τελέστηκε σε διαφορετικές συνθήκες και στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα της ημέρας. Μοιράστηκαν τα προγράμματα καθώς και όλα τα έντυπα. 

Θερμή παράκληση προς τους γονείς, μέχρι την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, να επιστραφεί η αίτηση που αφορά τις σχολικές δραστηριότητες.

Η διοίκηση, οι διευθυντές, το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των βαθμίδων σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και ατομική ευθύνη!